Een vegan cake met een glazuur van grapefruit.

Dit mooie weer smeekt natuurlijk om frisse originele recepten. En deze cake – die naast glutenvrij ook nog eens vegan is-  is precies dat! Met de roze grapefruit maak ik een glazuur ‘dressed to impress‘. Een glutenvrije cake die, gebakken in kleine vormpjes, ook nog eens voor roze koek kan doorgaan.

Als een softijsje in een pizzaoven

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bijna ben gesmolten vandaag. Als een softijsje in een pizzaoven. Mijn wangen zijn knalrood en ik zou bijna eigenhandig een zwembad in mijn achtertuintje graven. Maar in plaats van dat alles gaat hier gewoon de oven weer aan. Geen hittegolf die mij stopt. #glutenvrijkookboekindemaak

Glutenvrij én vegan is nog best een uitdaging. Want vaak zijn eitjes nu net hetgeen dat glutenvrij gebak dat beetje luchtigheid geven. Dus hoe doe je dat zonder die magische eitjes? Heel gemakkelijk eigenlijk. Met wat appelmoes en de juiste hoeveelheid kokosolie en amandelmelk kom je echt al een heel eind.

Als je de cake na het bakken, als hij nog een klein beetje lauw is, meteen luchtdicht verpakt, blijft hij ook nog eens best lang lekker vers. Invriezen mag ook gewoon. En over invriezen gesproken, doe mij maar een inloopvriezer ;)) Maar je bent inmiddels natuurlijk hartstikke nieuwsgierig geworden en ik moet gauw weer even met een stuk watermeloen voor de ventilator gaan chillen ;))  Dus ‘without further ado’ hét recept voor die heerlijke roze cake.

PS: Toch nog één dingetje. Doe jij al mee aan die leuke winactie van le Bonbon Franc? (klik hier om mee te doen).

Glutenvrije grapefruit cake
Recipe Type: Gebak
Cuisine: Glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Een frisse vegan cake met grapefruit en maanzaadjes
Ingredients
  • 120 gram glutenvrij bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 tl xanthaangom
  • 1 theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 180 gram fijne suiker
  • 1 el appelmoes
  • grapefruitsap (halve grapefruit)
  • 90 ml gesmolten kokosolie
  • 200 ml ongezoete amandelmelk
  • 4 el blauwe maanzaadjes
  • merg van een vanille peul
  • Voor ‘t glazuur: 175 gram poedersuiker en een paar lepels grapefruitsap.
  • Voor extra kleur kun je ook nog wat acai of bietjespoeder toevoegen. Een mespuntje is voldoende.
Instructions
  1. Vet eerst een cakevorm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zeef nu de bloem in een kom en voeg dan de baking soda, het zout, xanthaangom, vanille, de suiker en de maanzaadjes toe. Meng alles goed door elkaar.
  3. Halveer een grapefruit en pers het sap uit. Voeg dit samen met de olie, appelmoes en de amandelmelk toe aan de droge ingrediënten en meng alles goed door tot een glad beslag.
  4. Giet het beslag in de bakvorm en bak goudbruin in ongeveer 60 minuten. Kijk met een prikker of mes of de cake gaar is.
  5. Zeef de poedersuiker en voeg druppelsgewijs je grapefruitsap toe, goed roeren totdat er een mooie glazuur ontstaat. Voor extra kleur kun je ook nog wat acai of bietjespoeder toevoegen. Een mespuntje is voldoende.
  6. Laat de cake eerst helemaal (in de vorm) afkoelen voordat je met je roze glazuur aan de slag gaat.

 

Laat een leuke reactie achter!