Poolse gazpacho en Bea Mung Bean

foto 2Dag lieve Bakers & Fakers!

Hoe vergaat het jullie op vakantie? Vinden jullie genoeg glutenvrije en vegetarische versnaperingen of moet je je eigen boodschappen overal mee naartoe zeulen?
Ik ben op dit moment op rondreis in Polen: op het platteland bak ik mijn eigen lekkere taartjes en quiches, maar in de stad is het glutenvrije en vegetarische bestaan nog niet zo makkelijk. De Poolse keuken staat bekend om veel vleesgerechten en het enige echt populaire vegetarische gerecht is ‘pierogi’: een soort ravioli gevuld met bijvoorbeeld paddestoelen of kaas. Boekweitgerechten zijn er ook veel, maar daar gaan dan helaas vaak spekjes doorheen…

Gelukkig is er in Warschau veel aan het veranderen! In het lijstje van populairste hipstersteden staat Warszawa hoog genoteerd (net als het prachtige Krakau overigens).
Daarom vinden we hier steeds meer leuke barretjes en koffietentjes, met name in het stoere stadsdeel Praga, dat zich tegenover de oude stad aan de andere kant van de rivier bevindt.
Als je van plan bent het hippe Warschau te ontdekken, neem dan eens een kijkje op de website van Melon. Ik heb in hun prachtige vintage cafeetje annex boekenwinkel (zie foto’s) een tarwegrassap gedronken, maar ze verhuren ook appartementen! Als die net zo mooi zijn ingericht als het cafe lijkt het me de perfecte uitvalsbasis voor een stedentrip.

foto 4 copy
foto 3foto 1
Niet alleen in stadsdeel Praga gaat het goed, ook in de historische binnenstad vind je steeds meer leuke plekjes. Bijvoorbeeld het nieuwe restaurant Sloik waar ze dol zijn op oude tradities in een nieuwe vorm: zoals neonverlichting en de Poolse keuken in weckpot. Sloik is zeker een bezoekje waard, alle hapjes worden geserveerd in mooie glazen potjes en door het hele restaurant staan kleurrijk verlichte weckpotten.foto 3 copyfoto 2 copy 3
Hier serveren ze overigens ook het misschien wel enige traditionele Poolse gerecht dat aan de bakers&fakers-eisen voldoet: de zogenaamde chlodnik (spreek uit: gwodniek). Deze zomerse, koude soep is glutenvrij, vegetarisch en mooi om te zien! Hartstikke roze namelijk. Het recept deel ik graag met jullie. Ik maak het geregeld bij warm weer, het is de Poolse gazpacho!biet

De ingrediënten voor 2 à 3 porties:

3 middelgrote rode bieten, liefst vers
500 ml kefir of karnemelk
1 bosje dille
1 bosje bieslook
2 flinke augurken op azijn
1 handvol radijsjes
1 of 2 eieren (eventueel)

Schil de bietjes, snij ze in tweeën, kook ze en laat ze nu weer afkoelen.
Snij in de tussentijd de radijsjes en de augurken in kleine blokjes van een halve centimeter. Meng ze door de kefir of karnemelk. Doe nu hetzelfde met de kruiden die je het best kunt knippen met de keukenschaar.
Als je bietjes genoeg zijn afgekoeld, kun je ze raspen en aan het mengsel toevoegen. Was daarna meteen je handen anders blijven ze voorlopig roze.
Je soep is nu klaar en je kunt ‘m het best nog even in de koelkast laten doortrekken. Na een uurtje of 3 is ‘ie op z’n lekkerst.

Als je de roze soep serveert, kun je er bovenop nog een half of heel ei aan toevoegen, in kwarten gesneden. Garneer met een extra takje dille.

Smakelijk!

*Door Bea Mung Bean

 1. Hoi Bea Mung Bean,

  Ik vroeg mij af of je mij aan wat extra tips zou kunnen helpen om glutenvrij, zuivelvrij en sojavrij te eten in Warschau. Ik ga daar eind november een lang weekend heen en maak me een mini beetje zorgen :-)

  Alvast bedankt!

  Kirstin

 2. Bea mung bean

  Hi Kirstin,
  Begrijp ik het goed dat het niet per se vegetarisch hoeft te zijn? Dat scheelt al! In Polen eet men veel gerechten met als basis aardappel of boekweitgrutten. Daar komen geen gluten, soja of lactose aan te pas. Ook sommige soepen zijn op basis van groenten en vlees en zijn ongebonden. In de melkbar (een leuke ervaring!) mag je zelf je maaltijd samenstellen. Zoek maar eens op: ‘famylijny’ op de straat nowy swiat. Verder is melkbar ‘pod barbakanem’ bij de oude stadspoort een aanrader. Eet vooral geen pierogi (= soort ravioli), zurek (=broodsoep) of worstjes… ;-)
  Veel plezier!!

Laat een leuke reactie achter!