In gesprek met Mirjam van ‘Ik ben Glutenvrij’

Ik deed onlangs in samenwerking met Schär een ontzettend leuk interview met Mirjam van het geweldige blog: Ik ben Glutenvrij. Dé plek waar je alles leest over de ervaringen van een jong gezin met coeliakie.
We hebben het over haar blog, de voor- en nadelen van de glutenvrije hype, de onderdiagnose van coeliakie, glutenvrije bakgeheimen én we delen een van Mirjams favoriete recepten, tiramisu!

Ik ken het blog van Mirjam al sinds ik zelf de diagnose kreeg. Ik Ben Glutenvrij was eigenlijk een van de allereerste plekjes op internet waar ik herkenning vond in mijn zoektocht naar glutenvrije producten, recepten en handige tips en trucs kon lezen.
Ik vroeg aan Mirjam hoe haar blog eigenlijk is ontstaan…

Het begin

Mirjam verteld dat het bloggen aanvankelijk begon met het delen van updates over haar verbouwing voor vooral vrienden en familie, langzaam groeide het bloggen uit tot een veel terugkerend ritueel waarbij ze alles van zich af kon schrijven.
Toen ze werd benaderd voor een interview over haar persoonlijke verhaal omtrent haar miskraam en coeliakie kwam ze tot het besef dat er meer mensen meelazen met haar updates en langzaam ontstond toen het idee om de blogs te splitsen.
Zo kwam Ik ben Glutenvrij tot stand en inmiddels is de blog uitgegroeid tot een heus naslagwerk over coeliakie. Ik verwijs beginnende coeliasjaken nog dikwijls door naar Mirjams blog om de fijne kneepjes van het glutenvrije leven te leren.

Groot verlies

Mirjams eigen verhaal is bijzonder maar helaas niet uitzonderlijk. Toen Mirjam voor de eerste keer zwanger werd van een tweeling heeft ze haar kindjes helaas verloren. Dat kwam achteraf gezien door de niet gediagnosticeerde coeliakie.
Toen Mirjam er na het grote verlies steeds slechter aan toe was is uiteindelijk coeliakie ontdekt.

Lees hier het indrukwekkende verhaal van Mirjam en haar verlies.

Maar dat is niet per se wat Mirjams verhaal zo bijzonder maakt. Het is vooral de veerkracht waarmee Mirjam haar verhaal nu deelt. De dankbaarheid die kwam bij de geboorte van de volgende kinderen schijnt door in elke foto en in elk blog.
Haar inzet voor meer bekendheid rondom coeliakie, mede omdat niemand de hel die zij heeft doorstaan zou mogen meemaken, is wat Mirjam pas echt zo bijzonder maakt.

Onderdiagnose

Wist je trouwens dat ongeveer 170.000 mensen in Nederland een glutenintolerantie (coeliakie) hebben, maar slechts 30.000 mensen hiervan pas zijn gediagnosticeerd?

Om deze onderdiagnose aan te pakken heeft Schär onlangs een handige zelftest (klik hier voor de test) ontwikkeld waarmee je kan ontdekken of je mogelijk intolerant bent voor gluten. Neem bij een positieve uitslag altijd contact op met je huisarts.

Gezinsleven

Zodra we het hebben over haar gezinsleven hoor ik Mirjam glunderen van trots. Behalve zijzelf heeft dochter Mirthe nu ook de diagnose coeliakie. Dit betekent een aantal praktische logistieke aanpassingen in het gezinsleven. Op de ontbijttafel staat alles in tweevoud. De eettafel is éxtra groot zodat de kans op kruisbesmetting minimaal is. Man Erik en hun andere dochter weten inmiddels heel goed waar ze rekening mee moeten houden.
Het is heel bijzonder om te horen hoe ook de andere leden van dit gezin rekening houden met de ziekte van Mirjam en Mirthe.

De hype

Wanneer we samen praten over de glutenvrije hype en de voor- en nadelen verteld Mirjam dat ze vooral verschil merkt zodra ze buiten de deur gaat eten. Voorheen was een restaurant altijd duidelijk over de mogelijkheden omtrent glutenvrij eten maar tegenwoordig gaat het vaak mis. Restaurants bieden vaak een glutenvrij menu aan zonder precies te weten hoe het echt werkt en dat zorgt voor misverstanden en vaak ook vervelende klachten. Een groot voordeel van de glutenvrije trend is wel het feit dat er nu zo veel meer glutenvrije producten zijn en ook de verkrijgbaarheid is onwijs gegroeid. Waar we vroeger nog 3 uur moesten rijden voor een smakelijk glutenvrij brood kunnen we nu in elke supermarkt wel iets vinden.

Tip van Mirjam

Als ik Mirjam vraag naar haar favoriete glutenvrije foodhack, iets dat ze eigenlijk wel eerder had willen ontdekken dan noemt ze fyberhusk. Dat maakt écht het verschil bij het bakken van je eigen brood.
Maar nu het aanbod in glutenvrije producten zo groot is moet Mirjam wel toegeven dat ze niet meer zoveel bakt als vroeger.

Tiramisu

We sluiten ons fijne gesprek af met de vraag naar een favoriet product of een lekker recept. Mirjam denkt even na maar noemt dan de tiramisu met advocaat. Ze gebruikt de lange vingers van Schär en we mogen het heerlijke recept met jullie delen.

Ik zou natuurlijk Bakers and Fakers niet zijn als ik er een kleine variatie op maak en de tiramisu niet in een grote schaal, maar in kleine individuele glaasjes serveer. Een luxe dessert waar iedereen van kan meegenieten.
De lange vingers in dit recept zijn eigenlijk net zo lekker als de variant mét gluten en het zal je gasten geeneens opvallen dat dit dessert stiekem wel degelijk glutenvrij is. Geniet er van!

Het recept voor glutenvrije tiramisu met advocaat

*zet 4 mooie glaasjes klaar

Ingrediënten:
• 2-3 eetlepels amaretto of koffielikeur
• 100 ml espresso
• 125-150 gram lange vingers verkruimeld (Mirjam gebruikt de Savoiardi van Schär)
• 125 ml slagroom
• 35 gram basterdsuiker
• 200 gram mascarpone
• 100 ml advocaat
• cacaopoeder

Aanwijzingen:

1. Schik de lange vingers verkruimeld in de glaasjes.
2. Meng de likeur met de afgekoelde espresso en giet over de laag kruimels.
3. Klok de slagroom met de basterdsuiker en meng dit met de mascarpone en advocaat. Verdeel over de laag lange vingers.
4. Herhaal bovenstaande stappen tot de glaasjes vol zijn.
5. Bestuif de bovenkant met gezeefde cacao en plaats de glaasjes minstens 3 uur afgedekt in de koelkast.

* Mirjam maakt in dit recept gebruikt van de lange vingers van het merk Schär. Kijk voor meer informatie op de website van Schär. Voor de blog van Mirjam neem je een kijkje op: Ik Ben Glutenvrij.

 

 

  1. […] Bakers and Fakers: Vandaag een ontzettend leuk interview met Mirjam van het geweldige blog ikbenglutenvrij.nl ❤️Dé plek waar je alles leest over de ervaringen van een jong gezin met coeliakie. We hebben het over haar blog, de voor en nadelen van de glutenvrije hype, glutenvrije bakgeheimen en we delen een van Mirjam’s favoriete recepten, tiramisu met advocaat! Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder >>> https://bakersandfakers.nl/mirjam-ik-ben-glutenvrij/ […]

Laat een leuke reactie achter!