havermoutpap is hip!

Havermoutpap is terug! Voor hen die de golf aan superfoods volgen is het geen geheim, havermoutpap is hip and happening.
Persoonlijk moest ik er even aan wennen; zo’n kom pap in de ochtend, maar ik ben om. Met wat leuke variaties heb je een heerlijk voedzaam en gevarieerd ontbijt. Daar kunnen we wel mee door tot aan de middag!

Vandaag een receptje voor de drukke dagen die wel iets minder stress kunnen gebruiken.
We gebruiken namelijk blauwe maanzaadjes!
Maanzaad is het zaad van de papaver. De kleine blauwgrijze zaadjes zijn rijk aan antioxidanten en hebben een heerlijke nootachtige smaak.
Maanzaad is ook rijk aan vezels. 100 gram levert al 50% van de dagelijkse behoefte aan vezels. Maanzaad bevat ruime hoeveelheden enkelvoudig onverzadigde vetzuren en leveren diverse B-vitamines, ijzer, koper, calcium, kalium, mangaan, zink en magnesium. Gedroogd maanzaad bevat ook kleine hoeveelheden opium. In voeding heeft dit maar een minimale uitwerking op het lichaam. Mensen die allergisch zijn voor noten kunnen vaak wel maanzaadjes verdragen. Vroeger werd het maanzaad met warme melk vermengd om kleine kinderen te helpen slapen. Maanzaad schijnt te helpen tegen misselijkheid en buikpijn en het heeft in gedroogde vorm (komt vast door de opium) een licht kalmerend effect.

Wat heb je nodig;

  • Glutenvrije havervlokken
  • Amandelmelk (of gewone melk, soya melk etc.)
  • vijgen
  • cranberries
  • kokos snippers
  • blauw maanzaad
  • honing
  • verse munt

Hoe doe je dat?
Breng ongeveer 200 ml amandelmelk langzaam aan de kook en voeg 6 a 7 eetlepels havervlokken toe, draai het vuur laag en laat zo’n 10 minuutjes zachtjes pruttelen.
Als je de pap te dik vind kun je hem na het koken nog even los roeren met een eetlepel melk.
Ik laat de pap altijd even afkoelen, dat vind ik lekkerder! Door de amandelmelk is hij zo al erg lekker en zoet van smaak.
Voeg nu je toppings naar keuze toe, ik koos voor wat vijgen, cranberries, kokos en blauwe maanzaad.
Ik druppel er nog wat honing overheen en wat verse munt en ik ben klaar om mijn dag goed te beginnen!

Laat een leuke reactie achter!