Glutenvrije en vegetarische pappardelle pasta #wijbloggenglutenvrij

 

Het is de nationale Week Zonder Vlees en in het kader van #wijbloggenglutenvrij vandaag een van mijn favoriete glutenvrije en vegetarische gerechten.

” Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.
Benieuwd naar de rationale achter deze besparingen? Lees hier verder

Ik ben gek van de Italiaanse keuken. Dat ik geen gluten eet en daarom het meeste zelf moet maken houdt mij dan ook écht niet tegen. Pappardelle (of papparelle) is een Italiaanse pastasoort uit vermoedelijk Toscance. De brede pastalinten zijn ideaal voor een vegetarisch pasta gerecht, want die mooie brede linten geven een lekkere bite. Ze zijn hier thuis dan ook zeker favoriet. Vandaag een recept voor glutenvrije pappardelle met een gezonde maar toch romige vegetarische tomatensaus.

Je eigen glutenvrije pasta maken is niet gemakkelijk. Vooral zonder pastamachine kan het lastig zijn om een pastadeeg goed dun te rollen zonder scheuren. Bij de papardelle willen we juist geen flinterdun deeg. We maken lekkere dikke linten die als bijkomend voordeel hebben dat ze minder makkelijk scheuren en ook goed zonder pastamachine te maken zijn. Je hebt alleen een deegroller en scherp mes nodig en Voila! You’re good to go.

De tomatensaus maak ik het liefste ook helemaal zelf. Als je dan toch bezig bent. In de kant en klare varianten zitten zo nu en dan zelfs gluten dus onder het mom (of moet ik juk zeggen) van ‘better safe than sorry‘ maak ik eigenlijk altijd bijna alles zelf. Nog een voordeel is dat ik zo’n sausje helemaal naar smaak kan finetunen. Ik ben zelf een groot knoflook gebruiker, standaard verdwijnt er in mijn avondmaal wel een teen of twee, of zelfs drie. Kneiter gezond hoor, dus nu niet meteen heel vies gaan kijken.

De saus stoppen we stiekem ook bomvol lekkere groente. De linzen maken dit gerecht bij uitstek zeer geschikt binnen een vega glutenvrij dieet. Peulvruchten zijn een goedkope en volwaardige vleesvervanger en al die vezeltjes zijn ook meteen heel erg goed als je glutenvrij moet eten. In een gewone pasta bolognesesaus laat ik de linzen meestal heel en gebruik ik de beluga variant in plaats van gehakt. Dat ziet er zelfs bijna hetzelfde uit en niemand die het vlees nog mist. #weekzondervlees


Ingrediënten:

Voor het pastadeeg:

  • 50 gram volkoren rijstmeel
  • 50 gram ketan rijstmeel (plakrijstmeel verkrijgbaar bij de toko
  • 100 gram maismeel
  • 2 el aardappel zetmeel
  • 1 el tapiocameel
  • 2 tl xanthaangom
  • 4 eitjes op kamertemperatuur
  • 2 a 3 el olijfolie
  • snufje zout

Voor de romige tomatensaus:

  • 6 tot 10 grote en rijpe pruimtomaten in blokjes
  • 2 a 3 tenen knoflook
  • 100 gram rode linzen voorgekookt
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 zoete puntpaprika in kleine stukjes
  • milde olijfolie om in te bakken
  • 150 ml groentebouillon
  • 1 el tomatenpuree zonder toevoegingen
  • zout en zwarte peper
  • 1 tl rietsuiker
  • verse basilicum handvol
  • verse rozemarijn 2 takjes

Aanwijzingen:

  1. Voor het pastadeeg meng je eerst alle droge ingrediënten in een grote kom. Doe dit zorgvuldig want we willen dat de melen goed aan elkaar gaan hechten. Voeg druppelsgewijs de losgeklopte eitjes en olijfolie toe tot er een mooi samenhangend kneedbaar deeg ontstaat.
  2. Op een met bloem bestoven werkblad kun je het deeg vervolgens zo dun mogelijk uitrollen. Het helpt ook om het deeg tussen twee vellen bakpapier of folie te rollen. Vouw de deeglap dan voorzichtig dubbel en snij met een scherp mes in linten ofwel pappardelle.
  3. Zet een pan op middelmatig vuur en verhit de olie. Bak de uitjes lichtbruin, dan de knoflook(geperst) en dan de rest van de groente. Voeg dan de bouillon en tomatenpuree toe en laat op laag vuur een tijdje sudderen. De verse kruiden en smaakmakers mogen er nu ook bij.
  4. Als de saus lekker lang heeft kunnen inkoken/reduceren kun je deze met een staafmixer (of blender) tot een gladde saus pureren. Door die lekkere voedzame linzen krijg je een hele mooie romige saus. Ook erg geschikt voor kleine kinderen – want onzichtbare groente!
  5. Zet een grote pan met water en zout op en kook de pasta in een paar minuutjes lekker ‘al dente’ dat is beetgaar in ‘t Italiaans. Tegen de muur aangooien en dan kijken of het blijft plakken mag natuurlijk ook. Zorg dan wel voor een lekker Italiaans muziekje op de achtergrond en een goed glas rode wijn. Anders werkt ‘t niet.
  6. Serveer de pasta en de saus in een diep voorverwarmd bord met versgebakken stokbrood (recept staat hier) en eventueel nog wat Parmezaanse kaas. Smullen maar!

Dit recept kwam uit in het kader van #wijbloggenglutenvrij hieronder vind je de andere glutenvrije bloggers die vandaag een leuk recept of blog delen. Neem vooral een kijkje:

Glutenvrijemama.nl
Glutenvrijinutrecht.nl/blog
Metzondergluten.com
Koosglutenloos.nl
Ikbenglutenvrij.nl
Gluten-lactosevrijekookkunst.nl
Homeofcomfort.nl

  1. Ik heb ooit een keer zelf (glutenvrije) pasta geprobeerd te maken. Dat was geen succes. Ook niet vies, maar de moeite niet waard. Misschien dat ik het met dit recept nog een keer probeer. Want het ziet er wel erg lekker uit!

Laat een leuke reactie achter!