Brood over? Maak dan eens deze glutenvrije broodpudding.

Een oud recept in een heel nieuw jasje. Deze glutenvrije broodpudding is comfortfood en kliekjeskoken ineen.  Omdat een beter milieu toch echt in je eigen keuken begint en omdat glutenvrij brood nu eenmaal niet zo lang houdbaar is, een recept van vroeger dat we zeker niet mogen vergeten.

Ik denk dat we inmiddels allemaal wel het glutenvrije brood van de AH hebben geproefd. Ik was ontzettend blij met het voornemen van de blauwgeletterde supermarkt keten om eindelijk eens een betaalbaar vers brood zonder gluten te produceren. Toen ik het brood eindelijk mocht proeven bleek het helaas een groot luchtkasteel -pun intended-  want mijn brood viel in kruimels uit elkaar. Nog voordat ik er goed en wel iets op kon smeren was de helft al op onverklaarbare wijze verdwenen.

Ik hoor dat het brood op dag 1 -vers van de pers- wel tamelijk eetbaar is maar wat doe je op dag 2? Ik heb de AH trouwens nog om een verklaring gevraagd. Want hoe moeilijk kan ‘t zijn om in een professionele bakkerij smaakvol glutenvrij brood te produceren? Ik ken tal van kleine bedrijven die ‘t wel lukt. Denk aan de glutenvrije bakkerij Met Zonder of Bakker Leo . Of mijn persoonlijke favoriet, de Welsh Bakestone. Ik kreeg een kort antwoord terug waarin mij werd verzekerd dat er hard werd gewerkt aan het verbeteren van het recept en productieproces maar dit was al enige tijd terug en er is helaas nog weinig veranderd. Ik hoop dat we over nog een jaartje of 5 gewoon een glutenvrij liefde en passie zuurdesem brood ‘nog een beetje warm natuurlijk’ kunnen kopen bij de AH of een andere grote supermarkt. Misschien ook nog wat versgebakken glutenvrije croissants voor in ‘t weekend. Niet opgeven hoor Albert Heijn! We duimen voor je ;))

Vanaf nu maak ik in ieder geval deze overheerlijke broodpudding met het brood dat (niet zo per ongeluk) is blijven liggen.  De pudding -die eigenlijk een cake is- is met glutenvrij brood misschien nog wel lekkerder dan met normaal brood. Voortaan dus geen excuus meer voor het weggooien van oud glutenvrij brood. Sorry eendjes!

Brood over? Maak dan eens deze glutenvrije broodpudding.
Recipe Type: broodpudding
Cuisine: glutenvrij
Author: Emmelou
Prep time:
Cook time:
Total time:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Ingredients
 • 300 ml (plantaadige) melk
 • 100 gram suiker *ik gebruik zelf kokosbloesemsuiker
 • 300 gram oud brood verkruimeld
 • 2 tl kaneel
 • 200 gram rozijnen geweekt en gewassen
 • 3 eieren
 • verse vanille
Instructions
 1. Verkruimel het oude brood.
 2. klop de eieren samen met de melk, suiker, kaneel en vanille.
 3. Voeg het brood toe.
 4. Vergeet de rozijnen niet.
 5. Giet het mengsel in een met bakpapier bekleedde cakevorm.
 6. Bak de broodpudding minstens 40 minuten op 180 graden of tot er een goudbruine kleur ontstaat en een mes er weer schoon uitkomt.
 7. Laat de broodpudding op een rooster afkoelen alvorens je hem uit de vorm verwijderd.
 8. Serveer de broodpudding in dikke plakken met poedersuiker.

 

 

 1. Wat een mooie foto!! Echt, je site is prachtig.

 2. Wat lief Benine! Dankjewel :-)

Laat een leuke reactie achter!