Frank en Vrij foodfestival

frankvrijvrijfrank

Misschien wist je het al en zijn we elkaar tegengekomen, maar ik stond afgelopen zondag ook met een kraampje op het allereerste glutenvrije foodfestival van Nederland. Frank en Vrij vond plaats in de Undercurrent in Amsterdam en het was ge-wel-dig! Ik had het geluk om te mogen helpen en meedenken bij de voorbereidingen van het festival. Het is ontzettend leuk om na al die brainstorm sessies te zien hoe het dan uiteindelijk is geworden. En het resultaat mocht er zijn. De insteek was: bijzondere en gezondere glutenvrije merken en aanbieders die je doorgaans niet zomaar tegenkomt. Ik heb werkelijk nog nooit zoveel prachtigs en lekkers op een plek verzameld gezien. En nu het beste aan dit hele verhaal- écht alles was glutenvrij! Ondanks het feit dat ik stiekem al lang wist welke merken er aanwezig waren en wat voor producten ze mee zouden nemen werd ik toch nog keer op keer verrast. Alles werd zo mooi gepresenteerd en alles was zo ontzettend smaakvol. Als je al lang glutenvrij moet eten verlies je soms een beetje de smaak uit het oog. Veel voorverpakte producten halen het gewoon echt niet bij de smaak van glutenvolle producten. Maar op het Frank en Vrij festival was alles gewoon even lekker! Ik denk dat de’ per ongeluk hier verzeilde bezoeker zonder een gluten intolerantie’ totaal niet heeft gemerkt dat het hier om dieetproducten ging en dat is toch eigenlijk wel heel bijzonder!

Ik had zelf op het laatste moment spontaan besloten om ook gewoon mee te doen aan de markt. Het leek me leuk om jullie te ontmoeten en ook eens te laten proeven van wat ik zoal bak. Ik bracht mijn cheesecakes met bosvruchten en merinques met gedroogde roos mee, de overheerlijke brownies met salted caramel en pretzels, blueberry muffins en een heleboel biscotti! Ik had nooit verwacht dat jullie ze zo lekker zouden vinden want binnen no time was bijna alles op. Ik ging ook met een stel slagletters in de weer en hamerde leuke teksten op leuke vintage lepeltjes en taartscheppen. Naast mijn eigen baksels was de leuke LOVECHOCK ook zo lief om mij te sponsoren en ik mocht voorbijgangers trakteren op de allernieuwste smaken uit hun assortiment. De MYLK varianten zijn glutenvrij, en 100% vegan. Lactosevrij dus! De melk variant op basis van rauwe cacoa is heerlijk romig van smaak en dat komt door het gebruik van hazelnoten. Ik vond de reacties ontzettend leuk. Er waren veel mensen die naast coeliakie ook een lactose intolerantie hebben en die waren telkens weer zo blij verrast door de intense chocoladesmaak die veel andere lactosevrije chocolade toch net ietsje minder hebben. Dat komt denk ik door het gebruik van de pure ingrediënten en weinig suikers. Ik mag binnenkort trouwens een leuk pakketje met deze nieuwe smaken gaan weggeven, dus kom vooral nog even langs! (op facebook)

Wat waren mijn favoriete glutenvrije ontdekkingen op Frank en Vrij?

Op nummer 1 staan de taartjes van Eatonomy. Prachtige vegan kunstwerken die net zo mooi als lekker zijn.
De glutenvrije croissants van De Gebaksjuwelier. Lieve lieve Paula! Je bent een tovenaar. Ze zijn luchtig, lekker én romig! Het kan gewoon wel.
Gezonde DO nuts van dolicious, maar eigenlijk alles wat Dominique maakt. Stuk voor stuk prachtig gedecoreerd met wederom alleen maar pure en gezonde ingrediënten.
De Raw Balls van de Yoga and Food Factory. Vooral de limoen kokos variant. maar ook de mooie zadencrackers zijn ongelooflijk goed op smaak en knapperig.
De mooie producten van Go Good Food. Heerlijke notenspreads zonder troep of toevoegingen, ik ben fan!

Eigenlijk kan ik nog heel lang doorgaan met deze lijst want bij elke aanbieder vond ik wel iets naar mijn smaak. Ik was helaas te laat om de verse pasta van Ciao Gluten nog te proeven, maar die zag er ook écht perfect uit mensen! Ik hoor dat ze misschien binnenkort verkrijgbaar zijn bij de glutenvrije winkel in Amsterdam dus ik ga ze nog voor jullie proeven hoor ;-)

Naast ontzettend veel lekker en gezond eten waren er ook zoveel leuke dingen om te doen. Prachtige lezingen van bijvoorbeeld Gaby Herweijer bekend van het nieuwe boek ‘Eet als een Expert. Ontzettend leuke workshops voor kinderen door bijvoorbeeld Buro Broccoli, er werd geschminkt door Nida Jut én hoe! Prachtig gewoon. Naast mij stond de Coeliakiemaand. Daar heb ik natuurlijk ook aan bijgedragen. Ik ontwierp een poster en de volledige opbrengst ging naar de stichting. Gelukkig vonden jullie ‘m leuk want er zijn er nog best veel verkocht.

Zoals je merkt, ik had het ontzettend naar mijn zin.

Ik hoop jullie volgend jaar dan ook allemaal weer te mogen ontmoeten op een nóg groter en nóg leuker Frank en Vrij festival. Ik hoor heel graag of jullie ook zo genoten hebben. Laat vooral even weten wat jullie favorieten waren, ik ben benieuwd!

 

 

  1. Heel blij met de poster! :-) Hangt al in onze keuken. Het was een hele leuke gezellige dag en gelukkig was heel veel ook lactosevrij. Onze jongste heeft allebei dus dat was helemaal toppie! Volgend jaar komen we weer hoor :-)

  2. Wat leuk om te horen Amanda!

  3. Wat een leuk stukje heb je geschreven Emmelou! :) En ik ben het ook aardig met je mening eens ;-) Liefs

Laat een leuke reactie achter!